مادربرد قلب و مغز کامپیوتر شماست. همچنین یک قطعه سخت افزاری پیچیده و ظریف است که بر هر چیز دیگری در رایانه شما تأثیر می گذارد. این قطعهی پیچیده، وظایف حیاتی متعددی را بر عهده دارد و به همین دلیل، سلامت و کارکرد آن برای ثبات و پویایی سیستم ضروری است. با این حال، مادربردها نیز مانند هر قطعهی الکترونیکی دیگر، در معرض آسیب و خرابی هستند و میتوانند طیف وسیعی از مشکلات را به وجود آورند.
برای تعمیر مادربرد کامپیوتر بهتر است از متخصصین کمک بگیرید با این حال، رفع برخی از مشکلات رایج مادربرد در خانه امکان پذیر است. نوین سازان رایانه با سال ها فعالیت در حوزه تعمیرات سخت افزار کامپیوتر سعی کرده برای برخی از مشکلات متداول مادربرد راه حل های به شما عزیزان پیشنهاد دهد.
لیست مطالب
راهنمای تعمیر مادربرد کامپیوتر
مادربرد، که به آن برد اصلی یا PCB نیز میگویند، مهمترین بخش هر کامپیوتر است. این قطعه، تمامی اجزای اصلی سیستم از جمله CPU، حافظه، کارت گرافیک و درایوهای ذخیرهسازی را به هم متصل میکند و به عنوان مرکز تبادل اطلاعات بین آنها عمل میکند. مادربرد وظایف حیاتی دیگری نیز مانند تامین برق اجزا، مدیریت ورودی و خروجی و اجرای دستورات اولیه سیستم را بر عهده دارد.
به دلیل نقش اساسی مادربرد در عملکرد کامپیوتر، تعمیر آن در صورت بروز مشکل بسیار مهم است. خرابی مادربرد میتواند منجر به طیف وسیعی از مشکلات مثل عدم روشن شدن کامپیوتر، خاموش شدن ناگهانی، افت عملکرد و … میشود. خراب شدن علائمی مادربرد دارد که در ادامه آنها بررسی میکنیم.
درخواست تعمیر مادربرد:
02144171253
02186031378
علائم خرابی مادربرد
1. وقتی دکمه پاور را فشار میدهید لپ تاپ چیزی روی صفحه نمایش نمی دهد.
2. لپ تاپ هر از چند گاهی خاموش می شود.
3. لپ تاپ روشن می شود، اما چیزی نمایش نمی دهد.
5. به دلیل ریختن آب، چای یا قهوه، خوردگی روی مادربرد ایجاد شده است.
6. مادربرد به دلیل اتصال کوتاه یا خوردگی از بین رفت.
7. بوی سوختگی میتواند یکی از نشانههای جدی خرابی مادربرد باشد.
8. شنیده شدن صدای بوق غیرعادی از مادربرد و..
برخی از علائم ذکر شده در بالا می تواند ناشی از نرم افزار باشد و نه سخت افزار یا مادربرد. در این حالت شما احتمالا به تعمیرات نرم افزار نیاز دارید. برای دریافت پاسخ واضح، تکنسین لپ تاپ باید نگاهی به لپتاپ شما بیاندازیم و تستهایی را انجام دهیم.
دلایل خرابی مادربرد و بررسی راه حل ها
یادگیری اصول اولیه نحوه رسیدگی و تعمیر مشکلات مادربرد میتواند به شما این امکان را بدهد که رایانه شخصی خود را بسازید و تعمیر کنید و عملکرد مطلوب را در مدت زمان طولانیتری حفظ کنید. با این حال، در بسیاری از موارد، بهتر است تعمیر مادربرد را به متخصصان بسپارید.
در ادامه به بررسی دلایل راه حل های چند مورد از خرابی های رایج مادربرد میپردازیم.
مسائل گرمایشی
اگر چندین عملیات به طور همزمان انجام شود و منبع تغذیه به طور مداوم در حداکثر خروجی کار کند، ممکن است گرمای بیش از حد مادربرد رخ دهد. توصیه می شود در صورت انجام بازی، تماشای فیلم و غیره به رایانه خود استراحت دوره ای بدهید.
در برخی موارد ممکن است به دلیل نوسانات منبع تغذیه یا یکی از قسمت های مدار مادربرد، گرمای بیش از حد رخ دهد. از قضا استفاده از لپتاپ بر روی فرش و دیگر سطوح نرم میتواند ورودیها و اگزوز فنها را بپوشاند.
با تمیز نگه داشتن فن، استراحت دادن به رایانه پس از استفاده زیاد، استفاده از لپ تاپ در اتاق های خنک تر خانه و استفاده از آن بر روی سطح سخت سرد می توان از گرمای بیش از حد جلوگیری کرد.
می توانید از نرم افزار دما برای نظارت بر شرایط داخلی رایانه شخصی خود استفاده کنید. چند نرم افزار رایگان که توصیه می کنیم HW Monitor و Core Temp هستند. وصل کردن یک سیستم خنک کننده خارجی به کیس کامپیوتر به منظور دمیدن هوای سرد در داخل نیز می تواند به جلوگیری از گرم شدن بیش از حد رایانه شما کمک کند.
گرد و غبار و زباله
گرد و غبار، موی حیوانات و سایر آلودگی ها، دشمنان خاموش مادربرد کامپیوتر شما هستند. ما بارها و بارها با فن ها و هیت سینک هایی مواجه می شویم که به طور کامل با گرد و غبار و آلودگی مسدود شده اند.
این ذرات مضر، جریان هوای خنک را که برای خنک نگه داشتن مادربرد و سایر اجزای حیاتی کامپیوتر شما ضروری است، مسدود می کنند. این امر درست مانند چربی مضری است که رگ های شما را مسدود کرده و باعث حمله قلبی می شود.
برای جلوگیری از این مشکلات، تمیز کردن منظم کامپیوتر توسط یک مرکز خدمات کامپیوتری معتبر ضروری است.
ضربه دیدن یا ریختن مایعات
سقوط یا ضربه ناگهانی به کامپیوتر می تواند به مدارهای ظریف مادربرد آسیب برساند و باعث اتصال کوتاه و خرابی کامل شود. حتی ضربه های جزئی می تواند منجر به ترک خوردگی یا شکستگی فیزیکی مادربرد شده و عملکرد آن را مختل کند.
همچنین هر نوع مایعی، از چای و قهوه گرفته تا نوشابه و آب، می تواند به مادربرد نفوذ کرده و باعث خوردگی، اتصال کوتاه و خرابی دائمی شود. مایعات غلیظ تر مانند شیر، به دلیل رسوبات و مواد چسبنده، آسیب بیشتری به مادربرد وارد می کنند.
در صورت ریختن هر نوع مایعی بر روی کامپیوتر، به سرعت آن را خاموش کنید و باتری را خارج کنید. سپس آن را فوراً برای تمیز کردن به به یک مرکز تعمیرات کامپیوتر معتبر ببرید. توجه داشته باشید که ترفند استقاده از برنج فقط رطوبت سطحی را جذب می کند و نمی تواند رسوبات و مایعات نفوذ کرده به داخل مادربرد را پاکسازی کند.
نوسانات برق
اگر رایانه شما روشن نمی شود یا به طور تصادفی خاموش می شود، ممکن است با مشکل برق مواجه شده باشید. نوسانات برق انفجارهای کوتاه مدت انرژی در مدارهای الکتریکی هستند که می توانند توسط عوامل مختلفی مانند صاعقه، لوازم برقی معیوب، مشکلات سیم کشی و حتی نوسانات جزئی در شبکه برق ایجاد شوند. اگرچه این نوسانات ممکن است در نگاه اول بی ضرر به نظر برسند، اما می توانند به راحتی به مادربرد کامپیوتر شما آسیب برسانند و آن را از کار بیندازند.
برای محافظت از مادربرد خود در برابر نوسانات برق، می توانید از یک محافظ برق با کیفیت بالا برای اتصال به مادربرد خود استفاده کنید. علاوه بر این، مطمئن شوید که پریز برق متصل به کامپیوتر شما به زمین متصل است. اتصال پریز برق به زمین، مسیری برای تخلیه ایمن جریان اضافی در صورت نوسان برق ایجاد می کند.
اتصال کوتاه در مادربرد
مادربرد پر از خازن ها و اتصالات ظریفیه که وظیفه ی انتقال اطلاعات و برق رو به عهده دارن. همونطور که می دونید، مادربرد با پایه هایی به کیس کامپیوتر متصل میشه و به همین دلیله که خیلی مهمه این پایه ها به درستی نصب شده باشن تا از تماس مادربرد با بدنه ی کیس جلوگیری بشه.
مادربردی که دچار کوتاهی می شود ممکن است روشن شود و بلافاصله دوباره خاموش شود، یا ممکن است بوت شود، اما سپس به طور تصادفی از کار بیفتد.
نحوه نصب مادربرد خود را بررسی کنید. مطمئن بشید که از پایه های مخصوص استفاده شده و مادربرد هیچ تماسی با بدنه ی کیس نداره. همچنین بررسی کنید که هیچ قسمتی از مادربرد که بیرون زده، خم نشده باشه. همچنین، بررسی کنید که تمام سیمهای داخلی بهخوبی با پوشش خارجی لاستیکی یا پلاستیکی پوشانده شده باشند.
اگر مراحل بالا رو انجام دادید و هنوز مطمئن نیستید که مشکل از اتصاله، کل قطعات رو از کیس جدا کنید و دوباره روی میز اسمبل کنید. با این کار می تونید به راحتی محل اتصال کوتاه رو پیدا کنید.
نصب نادرست اجزا
مادربرد به بسیاری از اجزای دیگر مانند کارت گرافیک، پردازنده و RAM متصل است. اگر به درستی نصب نشوند، می توانند مشکلاتی ایجاد کنند. شاید کامپیوتر بوت شود اما هیچ تصویر یا ویدیویی وجود ندارد. در برخی موارد، رایانه شما حتی ممکن است روشن نشود.
میتوانید کارت گرافیک را به سمت پایین فشار دهید تا مطمئن شوید که در اسلات خود ایمن است. بررسی کنید که هیچ پین خمیده ای در کارت یا سوکت وجود نداشته باشد. مجدداً بررسی کنید که همه کابل های برق به طور ایمن به کارت گرافیک و مادربرد وصل شده باشند. میله های رم را تا انتها در اسلات های خود فشار دهید و مطمئن شوید که بال ها در دو طرف آنها قفل شده اند. با دقت بررسی کنید که پردازنده به درستی در سوکت مادربرد قرار گرفته باشد و پین های آن خم نشده باشند. از مطابقت نوع پردازنده با سوکت مادربرد اطمینان حاصل کنید.
مراحل تشخیص مشکلات مادربرد
برای تشخیص مشکلات، ابتدا برق را خاموش کنید و همه کابل ها و تجهیزات جانبی را جدا کنید. خازن های آسیب دیده یا مشکلات سخت افزاری مادربرد را به صورت بصری بررسی کنید. در مرحله بعد، قطعاتی مانند RAM و کارت گرافیک را در سیستم دیگری تست کنید تا قطعه معیوب را پیدا کنید.
تعمیر مادربرد کامپیوتر میتواند شامل چه مواردی باشد؟
• تعویض چیپ مادربرد
چیپهای مادربرد قطعاتی کلیدی هستند که در عملکرد صحیح و پایدار دستگاه موثراند. تعمیرکاران با استفاده از ابزارهای تخصصی و انجام عیبیابی، در صورت لزوم چیپهای خراب را تعویض میکنند.
• تعویض قطعات SMD
یکی دیگر از بخش های مهم مادربرد smd است که اجزایی همچون مقاومت، سلف، ترانزیستور و … را شامل میشود. خرابی هریک از این اجزا، باعث ایجاد اختلال در عملکرد سیستم خواهد شد.
• تعمیر سوکت CPU مادربرد
مادربردها بر حسب ویژگی ها و ظرفیت کاریشان، پورت های متعدد و متنوعی دارند. پایه های سوکت های cpu، بسیار حساس هستند و ممکن است، خمیده شده و یا بشکنند. اگر تعداد پایه های آسیب دیده کم باشد، امکان تعمیر سوکت CPU وجود دارد. در غیر این صورت، سوکت باید تعویض و با یک سوکت جدید جایگزین شود.
• رفع قطع شدگی مدار مادربرد
مدارها و پدهایی در مادربرد وجود دارند که اگر آسیب ببینند، عملکرد این قطعه و به دنبال آن کیفیت کاری کل سیستم را مختل می کنند. اگر شدت خرابی این مدارها زیاد نباشد، می توان آنها را تعمیر کرده و به این ترتیب، مشکل قطع شدگی مدار را نیز برطرف کرد.
• تعمیر باتری مادربرد
یکی دیگر از اجزای جانبی مهم مادربرد، باتری پشتیبان یا باتری CMOS است که وظیفه حفظ تنظیمات بایوس، از جمله تاریخ و ساعت سیستم، را حتی در زمان خاموش بودن کامپیوتر بر عهده دارد. این باتری، مشابه باتریهای ساعت مچی، با گذشت زمان فرسوده شده و ممکن است نیاز به تعویض داشته باشد.
• تعمیر خازن مادربرد
خازن مادربرد یک قطعه کوچک است که بار و انرژی الکتریکی دستگاه را در خود ذخیره می کند. چنانچه یک یا چند خازن در مادربرد درست کار نکنند، مشکلات متعددی در برد و کل فرایند کاری سیستم ایجاد خواهد شد.
شرایط نگهداری مادربرد
عواملی که برای افزایش طول عمر مادربرد باید به آن توجه کنید عبارت اند از:
• از سیستم تهویه مناسب در کیس استفاده کنید و از قرار دادن آن در معرض نور مستقیم خورشید یا محیطهای گرم خودداری نمایید.
• محیطی خشک و خنک را برای کامپیوتر خود انتخاب کنید.
• به طور مرتب کامپیوتر خود را از گرد و غبار و آلودگی پاک کنید.
• از قرار دادن مادربرد در نزدیکی بلندگوها، موتورها و سایر منابع میدان مغناطیسی قوی خودداری کنید.
• برای محافظت از مادربردتان، از یک محافظ برق مناسب استفاده کنید.
• برای اتصال قطعات به مادربرد، از کابلهای مناسب و باکیفیت استفاده کنید و از وارد کردن فشار بیش از حد به اتصالات خودداری نمایید.
• برای ارتقای عملکرد و پایداری مادربردتان، میتوانید از بهروزرسانی BIOS و درایورها استفاده کنید.
هزینه تعمیر مادربرد
هزینه تعمیر مادربرد به عوامل مختلفی بستگی دارد، هرچه خرابی مادربرد پیچیدهتر باشد، هزینه تعمیر آن نیز بیشتر خواهد بود. همچنین مادربردهای گرانتر معمولا به دلیل قطعات و دستمزد تعمیر بالاتر، هزینه تعمیر بیشتری نیز دارند.
برای تخمین دقیق هزینه تعمیر مادربردتان بهتر است با تکنسین های نوین سازان رایانه در ارتباط باشید.
هزینه های تعمیرات کامپیوتر نرخ 1403
تعمیر تخصصی مادربرد – تعمیر سخت افزار کامپیوتر و لپتاپ
مرکز تعمیرات تخصصی کامپیوتر و لپتاپ نوین سازان رایانه با سال ها تجربه و بهره مندی از مجرب ترین تکنسین ها، آماده ارائه خدمات تخصصی در زمینه تعمیر و عیب یابی انواع مادربرد کامپیوتر و لپ تاپ به شما عزیزان می باشد.
تمامی مراحل عیب یابی و تعمیرات مادربرد، توسط تکنسین های مجرب و با استفاده از دستگاه ها و تجهیزات پیشرفته انجام می شود. آنها با استفاده از تجهیزات پیشرفته و دانش فنی بالا، طیف وسیعی از مشکلات مربوط به مادربرد، از جمله روشن نشدن کامپیوتر، خاموش شدن ناگهانی، فریز شدن صفحه، مشکلات مربوط به پورت ها، داغ شدن بیش از حد و … را در کلیه برندها و مدل ها رفع می کنند.